Boje za dnevni boravak

Tople boje (crvena, žuta i narančasta) su tako poticajne i energične dok su hladne boje (zelena i plava) umirujuće i opuštajuće. Postoje i neutralne boje u koje ubrajamo sivu, bijelu i bež, koje mogu zahladiti ili utopliti prostor, ovisno o njihovom intenzitetu i pozicioniranju.

Boje za dnevni boravak TERRA SOL

 

Pri odabiru boja važno je znati željeni stil uređenja dnevnog boravka i količinu svijetla koja obasjava taj prostor.

bijela boja – stvara ugodnu atmosferu pa je idealna za dnevne boravke. Daje svježinu prostoru i pojačava osvjetljenje, no ako je previše zastupljena, može djelovati sterilno i strogo.
zelena boja – unosi harmoniju i osjećaj povezanosti s prirodom i odlična je za dnevne boravke. U kombinaciji s drvenim elementima može se koristiti i u ostalim prostorijama stana ili kuće.
ljubičasta boja – u posljednje vrijeme vrlo je popularna boja u dnevnim sobama, ali i kuhinjama, blagovaonicama i spavaćim sobama. Radije odaberite svijetlu nijansu (boju lavande) jer djeluje romantično i elegantno, dok tamna nijansa ljubičaste boje djeluje vrlo intenzivno i ponekad umjetno.
žuta boja – potiče komunikaciju i otvorenost prema drugim ljudima pa su razne tople varijante žute pogodne za uređenje dnevnog boravka. Ona ubrzava metabolizam i potiče konverzaciju te podiže energiju i koncentraciju te kreativnost ljudi.
crvena boja – daje energiju i budi osjećaje intimnosti i strast pa je bolja za spavaće sobe nego dnevne boravke. No, s obzirom na to da pojačava apetit, pogodna je za blagovaonice pa ju odaberite imate li spojeni dnevni boravak s blagovaonicom.
Ipak, s obzirom na intenzitet, dovoljno je jedan zid obojiti u crvenu boju.
narančasta boja – čini prostor toplijim, ugodnija i pristupačnija od crvene, pa je time i pogodnija za dnevne boravke. Dopunite dnevni boravak detaljima u toj boji.
smeđa boja – djeluje umirujuće i daje osjećaj snage, a omiljena je jer se odlično slaže s gotovo svim bojama! Tamnije nijanse smeđe boje, a naročito boja čokolade, unijet će dodatnu toplinu u dnevni boravak.
plava boja – smiruje i opušta pa je bolji izbor za spavaće sobe i kupaonice, ali s obzirom na to da potiče koncentraciju dobar je izbor i za radne sobe ili kutak za čitanje u dnevnom boravku.

Postoje i dekorativne boje s efektima zlata, srebra, sedefa, metala, kože, keramike, drva i još mnogih drugih. Pregledajte galeriju za dodatan dojam.

Postoje i dekorativne boje s efektima zlata, srebra, sedefa, metala, kože, keramike, drva i još mnogih drugih. U galeriji pogledajte razne mogućnosti uređenja dnevnih boravaka koje smo izdvojili. Za tražene boje materijala vašeg unikatnog poda, komada namještaja ili ponekog zida, ovdje je ton karta za Beton dekorativ. A ovdje možete pogledati ton kartu Dekor boja.

Savjet: prije bojenja zidova napravite probni uzorak.