Podovi za terase

Dolazak ljepšeg vremena donosi pripreme za uređenje terasa i balkona. Ako ste se odlučili za detaljnu obnovu tih prostora, prvo pitanje svakako je optimalni pod za terasu. Na tržištu postoje razni načini oblaganja podova na terasama i ostalim vanjskim prostorima te posebnu pažnju obratite na prednosti i mane pojedinih podnih obloga.

Podovi za terase lijevani kamen TERRA SOL

Moderne terase danas su uređene dekorativnim betonskim podovima, podnim oblogama koje se mogu koristiti u svim prostorijama.

Najnoviji trend u odabiru podova za terase je dekorativni betonski pod, Béton ciré. Ova vrsta podne obloge može se koristiti u svim prostorima za stanovanje, ali je posebno pogodna za vanjske prostore. Cementna baza omogućuje primjenu na svim površinama, a ukupna stabilnost boje tijekom vremena ostaje postojana. Ove podove odlikuje jednostavnost održavanja, posebno jer nema fuga ni rešetki, a dugotrajni su i čvrsti. Možete ih odabrati u kojoj god boji želite i tijekom vremena ona se neće promijeniti. Isto tako, možete odabrati poseban jedinstven dizajn površine. U galeriji pogledajte najmodernije uređene terase i balkone obložene betonskom dekorativnom podlogom.

Lijevani kamen je pod koji može biti istog izgleda kao drvena podna obloga, izliven iz rekonstruiranog kamena, obojenog pigmenta.

Decking sistem su drvene ploče s ili bez plastične podloge i nevidljivim spojnicama. Ove vanjske podne obloge za terase izrađene su od tehnički sušenog drva, jednostavne su za postavljanje i održavanje i najčešće rebraste strukture.. U ponudi postoje različite vrste plemenitog drveta: tikovina, sibirski ariš, termo bor, termo jasen…, ipak pod utjecajem vremenskih prilika prirodna boja drveta dobije srebrnastu patinu. Za one koji ne žele trošiti vrijeme i novac na potrebno održavanje drvene podne obloge u eksterijeru, mogu odabrati pod istog izgleda ali izliven iz rekonstruiranog kamena obojenog pigmentima tzv. lijevani kamen efekt drvo.

Tzv. wpc podne obloge (wood plastic composite) zamjene su za prave drvene podove za terase. Obloga je sastavljena od 70% recikliranog drva i 30% polimera. Drvo daje čvrstoću i stabilnost, a polimer je vezivni element. Prirodno drvo pod različitim vremenskim utjecajima počinje pucati, a kod wpc obloga pukotine se ne pojavljuju pa se ne skuplja ni vlaga ni prljavština. I dok se prirodno drvo mora redovito održavati, premazivati uljem, lakom i drugim zaštitnim sredstvima, ove podne podloge za terase jednostavnije su za održavanje. Ipak može se pojaviti plijesan, tako da ih redovito morate čistiti, a pri kupnji vodite računa i o boji jer se prava boja podne obloge dobije tek nekoliko mjeseci nakon ugradnje.

Tankoslojni betoni su zbog svoje cementne baze i jednostavnog održavanja idealni za vanjske prostore poput terasa i vrtova.

Postoje i epoksidni podovi koji imaju veliku čvrstoću na tlak i otpornost na habanje. Ipak, njihova pravilna upotreba ovisi o namjeni i specifikaciji.
Svaki podni sustav odlikuje se posebnim tehničkim karakteristikama i kao takav pogodan je za ugradnju u određene prostore i ima određene namjene. Prije kupnje poda za terasu svakako se posavjetujte sa stručnjakom koja je podna obloga najprikladnija za vašu terasu.